klik hieronder op de titel om naar de betreffende periode te gaan
De club ontstond begin jaren zeventig uit de verenigingen Woonschiphaven (WSH) en de Jeugdhaven die beide in het zomeravondvoetbal en in de zaal actief waren en die beide een sociale achtergrond hadden. Die achtergrond sloot niet goed aan bij reeds bestaande voetbalverenigingen waarna de gedachte al snel uitging naar een eigen voetbalvereniging. Die werd op 14 november 1973 onder de naam Waterpoort Boys opgericht en was in eerste instantie vooral bedoeld voor jongeren uit de wijk Sperkhem-Tuindorp, van de woonschepenhaven en van het woonwagenkamp. Daarmee werd Waterpoort Boys dat in de beginperiode voor vergaderingen en bijeenkomsten op "de Espel" was aangewezen en in de volksmond beter bekend werd als de WPB, de jongste en kleinste loot aan de Sneker voetbalboom.
De eerste 25 jaar
Gouden generatie
Nadat de club twee seizoenen in de vierde klasse van de K.N.V.B. had gespeeld, werd de F.V.B. opgeheven en werd Waterpoort Boys ingedeeld in de derde klasse van de K.N.V.B. In die klasse deed de vereniging elk jaar mee aan de nacompetitie, maar van promotie kwam het nooit. Tot het seizoen 1997-1998, toen het eerste elftal via de play offs op het veld van Harkemase Boys ten koste van Potetos promotie naar de tweede klasse van de K.N.V.B. wist te bewerkstelligen. In het jaar waarin de kleinste club van Sneek zijn 25-jarig bestaan vierde, was dat absoluut een kroon op dat jubileum.
Heen en weerHet eerste elftal speelt dan hoger dan ooit. Als gevolg van veel blessures duurt het verblijf in de tweede klasse helaas slechts één seizoen en degradeert de club weer naar de derde klasse om twee jaar later (1999-2000) als kampioen van de derde klasse A zijn rentree in de tweede klasse te maken en het avontuur vervolgens zes seizoenen lang vol te houden.
In het voorjaar van 2006 moet de club een stap terug doen en in datzelfde jaar verhuist Waterpoort Boys naar de nieuwe accommodatie op het multifunctionele Sportcentrum Schuttersveld. Niet veel later moet de club afscheid nemen van Nutte de Leeuw die ons in februari 2007 op de leeftijd van nog maar 39 jaar ontviel, waarna het vlaggenschip een paar maanden later het kampioenschap behaalt en opnieuw naar de tweede klasse promoveert. In het seizoen 2007-2008 kwam het tweede elftal een paar goals tekort om de titel te grijpen en een jaar later blijkt het niveau van de tweede klasse mede doordat veel spelers al aardig op leeftijd zijn, voor het eerste toch te hoog gegrepen.
TopjaarSpelers vieren de promotie naar de tweede klasse
Bij het begin van het seizoen 2010-2011 werden de oudere spelers bedankt voor bewezen diensten en voerde de club een drastische verjonging door. Die koerswijziging wierp een jaar later al zijn vruchten af (tweede met maar liefst 61 punten) waarna het eerste elftal via de nacompetitie ten koste van Minnertsga naar de tweede klasse promoveerde (zie bovenstaande foto). Dat seizoen was sowieso een topjaar voor Waterpoort Boys, want ook het tweede en derde elftal en de beide jeugdteams werden in dat seizoen kampioen.
In 2012 kreeg de club voor het vervoer naar uitwedstrijden de beschikking over een eigen bus
Zware tijdenAan het eind van het seizoen 2012-2013 moet de club afscheid nemen van Rudolf Hartkamp, oud-voorzitter, erelid en bovenal WPB'er in hart en nieren, die op 65-jarige leeftijd overlijdt. In datzelfde seizoen draait de hoofdmacht na een goede start na de winterstop moeizaam en uiteindelijk had de hoofdmacht de nacompetitie waarin achtereenvolgens Oudehaske en TOP '63 de tegenstanders waren, nodig om het vege lijf te redden. Ook het seizoen daarop loopt het door veel blessures en een te smalle selectie niet echt goed. De club die in november 2013 met een feestavond het 40-jarig jubileum vierde, beleefde dan ook zware tijden en op maandag 20 januari 2014 verschijnt daarover een paginagroot artikel in de Leeuwarder Courant.
In het voorjaar van 2014 gaat het iets beter. Waterpoort Boys sprokkelt week na week punten bijeen en pakt wedstrijd na wedstrijd de laatste strohalm (zie onderstaande foto uit het Sneeker Nieuwsblad). Met een indrukwekkende eindsprint komt een plaats die recht geeft op nacompetitie, in zicht maar uiteindelijk werd de eindsprint te laat ingezet om evenals een jaar eerder alsnog via de barrage handhaving af te dwingen. Begin mei 2014 valt thuis tegen CVVO het doek en na twee seizoenen in de tweede klasse degradeert het vlaggenschip naar de derde klasse.
Terug naar de derde klasseIn de derde klasse ging het in het seizoen 2014-2015 aanvankelijk stroef. Pas in de slotfase van de competitie klom de hoofdmacht gestaag naar boven en uiteindelijk werd Waterpoort Boys, zij het op ruime afstand van de kop van de ranglijst, gedeeld zesde en wist het de derde periodetitel te pakken. In de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse bleek in de eerste ronde SC Berlikum te sterk en daarmee bleef het kampioenschap van het zaalvoetbalteam dat voor het eerst aan de competitie meedeed, dat seizoen het enige hoogtepunt.
In januari 2016 bleek de supportersbus waarmee Waterpoort Boys veel opzien baarde, niet langer inzetbaar. Daarnaast moest de club diezelfde maand afscheid nemen van Gerrit Witteveen (61), die bij de oprichting van de club in 1973 als eerste lid van Waterpoort Boys bij de bond werd ingeschreven. Sportief gezien ging het de Wéé Péé Béé in het seizoen 2015-2016 daarentegen voor de wind. Zo behaalde het futsalteam van Waterpoort Boys op het OFK een fraaie derde plaats en werd de kwartfinale van de noordelijke beker bereikt, terwijl het team zich uiteindelijk eenvoudig op het hogere niveau wist te handhaven. Daarnaast deed het eerste elftal tot drie weken voor het einde mee om de titel, plaatste het tweede zich voor de nacompetitie om promotie en mocht de club met het kampioenschap van het vijfde opnieuw een hoogtepunt in de annalen bijschrijven.
De dames sloten zowel de na- als voorjaarsreeks met de rode lantaarn af, terwijl het keurkorps dat zich wel voor het eerst in de historie voor de achtste finales van de beker kwalificeerde, vrijwel het gehele seizoen in de onderste regionen bivakkeerde en pas via de nacompetitie ten koste van Nagele het verblijf in de derde klasse wist te verlengen.
Seizoenen met een zwarte rand
Vanuit sportief oogpunt hing er ook een sluier over de club, want behoudens het eerste, het tweede, het vrouwenteam en het futsalteam kenden de andere seniorenteams een moeizaam seizoen en uiteindelijk wist geen van deze teams eremetaal te veroveren. Ook in de nacompetitie bleef succes uit, want zowel het eerste als het futsalteam werd in de eerste ronde meteen uitgeschakeld. Het succes moest dit seizoen dan ook vooral van de jeugd komen en in de voorjaarsreeks zorgden zowel Waterpoort Boys JO17-1, JO17-2 als JO8 (foto) er voor dat er op het Schuttersveld eindelijk iets te vieren viel.
Een onvoltooide symfonie ....
Het seizoen 2020-2021 bleek al na een paar weken een déjà vu, want halverwege oktober werd de competitie andermaal stopgezet en waren alleen trainingen en onderlinge wedstrijden (beide met beperkingen) toegestaan. Vervolgens werden de competities opnieuw geannuleerd en kwam alleen Waterpoort Boys JO11 tegen het einde van de rit nog een aantal keren en met succes in actie. Bij de overige teams bleef het bij een paar wedstrijden in september en oktober, waarbij het eerste elftal na een goede voorbereiding en dito bekercampagne een niet al te beste start beleefde en een paar keer een forse nederlaag moest incasseren.
Promotie
Het tweede elftal kwam niet in de buurt van promotie, al mocht men de zeer jonge selectie zeker als excuus aanvoeren. Waterpoort Boys 3 en Waterpoort Boys VR1 deden daarentegen lang mee om de hoofdprijs, doch aan het einde van de rit moest men de eer toch aan anderen laten. De eer van onze club werd daarnaast hoog gehouden door het vierde en het zesde die beide in de top eindigden, terwijl het aantrekkelijk spelende Waterpoort Boys JO12 in de in fasen opgedeelde competitie goede en minder goede resultaten afwisselde.
Terug in de derde klasse bleek Waterpoort Boys meteen een factor van belang en eind 2022 voerde de hoofdmacht zelfs even de ranglijst aan. Niet lang daarna verraste de club met de aanstelling van Jan Vlap die in het seizoen dat de club zijn vijftigjarig bestaan zou vieren, bij Waterpoort Boys aan het technische roer zou staan.
“Jubeljaar"
Sportief viel er in het “jubeljaar” echter minder te jubelen. Hoewel het eerste elftal onder leiding van het interimduo Robert Minks en Jesper Knoop tot het eind nog kans maakte op een ticket voor de play offs om lijfsbehoud, bleek een zege in de laatste speelronde toch niet genoeg om degradatie af te wenden. Daarnaast was de gedwongen terugtrekking van het tweede elftal een smet op het blazoen, dat door de goede prestaties van de overige teams overigens weer een beetje werd opgepoetst. Ook de jeugd leverde een positieve bijdrage en Waterpoort Boys JO15 mocht in de beker zelfs even aan een herhaling van de triomftocht uit het seizoen 2022-2023 denken.
Bij het eerbetoon de viering van het 50-jarig jubileum bleek hoezeer Waterpoort Boys in de harten van mensen leeft en niet alleen meer in die van de mensen uit de Kloosterbuurt, de wijk Sperkhem-Tuindorp, de woonschepenhaven en het woonwagenkamp. Wat ooit de kleinste voetbalclub van Sneek was, leeft namelijk in de harten van velen omdat bij de club iedereen welkom is en misschien nog wel belangrijker, iedereen zichzelf kan zijn. |
HoofdsponsorStersponsors |